Regulament

REGULAMENTUL OFICIAL pentru organizarea și desfășurarea Crosului “VIN’ la alergat” - Ediţia a II-a

Data: 26 octombrie 2019
Locul: Comuna Măciuca, Județ Vâlcea
Organizatori: Primaria Comunei Măciuca, judet Vâlcea în parteneriat cu Asociația Green Evolution, Județ Ilfov, Grupul de Actiune Locala “Tinutul Vinului” Valcea si Camera de Comert si Industrie Valcea

SECŢIUNEA 1. DESPRE ORGANIZATORI și COMPETIȚIE
A doua ediție a acestei competiții va avea loc în data de 26 octombrie 2019.
Competiția isi propune promovarea alergării în aer liber, a sportului în general, a unui stil de viaţa sănătos în mediul rural. Competitia se desfasoara in mediul rural si va implica participanti atat din spatiul rural, cat si din cel urban, încercandu-se astfel sa se reducă decalajele dintre viata de la sat si viata de la oras si sa inspire omul modern de a se intoarce la radacinile lui naturale.
Prezentul Regulament Oficial al Competiției (denumit în continuare Regulament Oficial) este destinat participantilor, partenerilor, organizatorilor, voluntarilor, publicului in general, conform legislaţiei aplicabile în Romania, fiind afisat pe site-ul www.VINlaalergat.ro si la locul de desfășurare a competiției. Prin participarea la aceasta competiție, participanţii sunt de acord sa respecte și sa se conformeze tuturor prevederilor, termenilor și condițiilor prezentului Regulament Oficial și ale legislaţiei în vigoare aplicabile.
Prin participarea la aceasta competiție, fiecare participant confirma ca a implinit vârsta de 18 ani si ca nu ii este contracindicat sa practice sport si/sau alergatul, in general.

SECŢIUNEA 2. PERIOADA și ZONA DE DESFĂȘURARE A COMPETIȚIEI
2.1. Data și locul desfășurării competiției
Editia a II-a a Competitiei va avea loc în ziua de sambata, 26 octombrie 2019, începand cu ora 10:30. Zona de Start si zona de Finish vor fi in Centrul Comunei Maciuca, Judet Valcea (lângă Primarie). Competitia implica desfasurarea a 3 curse. Festivitatea de premiere va avea loc tot in Comuna Maciuca, judet Valcea. Pe toata durata desfășurarii competiției sportive, între orele 10:30 și 13:30, traseele vor fi marcate cu banda de delimitare sau alte mijloace de semnalizare. In anumite puncte stabilite vor fi desemnati arbitri de traseu, din partea organizatorilor. Aceştia sunt responsabili pentru parcurgerea traseului în deplina siguranta de către toti participantii

SECTIUNEA 3. CURSELE COMPETIȚIEI. TRASEUL DE CONCURS. CATEGORII.
3.1. Cursele competiției
Aceasta competiție se adreseaza pasionaţilor de sport, de alergare in general, care au implinit 18 ani pana în ziua competitiei, a caror stare de sănătate le permite (fara sa existe restrictii medicale in acest scop) alergarea pe una din distanţele menţionate mai jos.

Cursa “VIN Demidulce” – 4 km
Categoriile de vârstă:
• 18 – 34 ani - feminin și masculin
• 35 - 49 ani - feminin și masculin
• Peste 50 ani - feminin și masculin

Cursa “VIN Demisec”– 12 km
Categoriile de vârstă:
• 18 – 34 ani - feminin și masculin
• 35 - 49 ani - feminin și masculin
• Peste 50 ani - feminin și masculine

Cursa “VIN Sec” 20 km
Categoriile de vârstă:
• 18 – 34 ani - feminin și masculin
• 35 - 49 ani - feminin și masculine
• Peste 50 ani - feminin și masculin

3.2. Traseul de concurs
Traseele vor fi marcate de către organizatori prin vopsirea uunor sageti pe asfalt, puncte de hidratare, benzi de delimitare și vor fi supravegheate din loc in loc de arbitri de cursa, amplasaţi în diferite puncte ale traseului. Harta traseelor poate fi vizualizata aici.

3.3. Locuri disponibile
Denumire cursa Locuri disponibile
Cursa VIN DEMIDULCE - 4 km 200
Cursa VIN DEMISEC - 12 km 200
Cursa VIN SEC - 20 km 150

SECŢIUNEA 4. MECANISMUL COMPETIȚIEI
4.1. Eligibilitate
Aceasta competiție se adreseaza persoanelor care au implinit 18 ani si care nu au nicio restrictie medicala pentru practicarea alergatului, sportului. Participantii trebuie sa fie apti din punct de vedere medical pentru acest tip de efort in conditiile de vreme specifice. 4. Înscriere
O persoana eligibila conform articolului 4.1 se poate înscrie la una din probele competiției, completând formularul online de pe site-ul www.VINlaalergat.ro pana pe data de 23.10.2019. Dupa aceasta data, toate înscrierile nevalidate vor fi anulate.
Nu este permisa înscrierea unei persoane la mai multe probe.
Dupa aceasta data, în limita locurilor ramase disponibile, doritorii se vor putea înscrie la punctul de ridicare a kit-urilor de participare în perioada 22 – 25.10.2019. In ziua desfășurarii concursului nu se fac înscrieri (decat exceptional) și nici modificari ale înscrierilor existente (decat exceptional).
Fiecare cursa are un numar limitat de participanti.
Nu este taxa de participare. Totusi, cei care doresc sa sustina realizarea evenimentului si/sau sa sustina cauza caritabila a competitiei pot face donatii in contul asociatiei Green Evolution:

• RON in contul RO87BACX0000000946675004 • EUR in RO17BACX0000000946675003
Conturile sunt deschise la Unicredit Bank, beneficiar Asociatia Green Evolution, CIF 32846734
4.3. Validarea concurenților și ridicarea Kit-ului de concurs (numărul concurentului, chip-ului de cronometrare si altele)
O persoana inscrisa va trebui sa se prezinte la locul de ridicare a kit-urilor de concurs, conform programului evenimentului pentru ridicarea acestuia. Pentru a fi validata și a ridica kit-ul de concurs, persoana va prezenta un act de identitate (pașaport, carte de identitate sau permis de conducere) și declarația “apt pentru competitie” pe proprie răspundere, semnata.

Declarațiile pot fi printate și semnate după înscrierea online sau vor fi completate și semnate la locul de ridicare a kit-ului, înainte de ridicarea acestuia. Odată ridicat Kit-ul de concurs, concurentul este validat pentru participarea la cursa (numărul și chip-ul de cronometraj nu pot fi transmise unei alte persoane). Programul și detaliile privind ridicarea kit-urilor de concurs se găsesc pe pagina oficiala a evenimentului www.vinlaalergat.ro. După ora limita de predare a kit-urilor, ridicarea numărului de concurs și a kit-ului nu mai este permisa, acestea rămânând la dispoziția organizatorului.

Kit-ul de concurs nu se poate trimite prin posta sau curieri.

ATENȚIE: în ziua concursului vor fi distribuite kit-uri de concurs DOAR către participanții cu domiciliul în afara Judetului Valcea.
4.4. Declaraţia pe propria răspundere Toţi concurenţii vor completa și semna o declaraţie pe propria raspundere ca sunt apţi din punct de vedere medical pentru a participa la competiție, ca nu le este interzisa practicarea sportului, alergatului. Mai mult, fiecare participant este raspunzator pentru modul de abordare a cursei, pentru atentia in evitarea unor obstacole, incidente etc,

4.5. Condiții de participare la cursa Un concurent validat trebuie sa se prezinte la start la locul, în ziua și ora stabilite.
Concurenţii vor participa la competiție folosind propriul echipament. Echipamentul de alergare trebuie sa fie corespunzator condițiilor meteorologice de la ora de desfășurare a competiției (inclusiv incalţaminte adecvata) și decent (sa respecte normele morale).
Numerele de concurs se vor amplasa pe echipamentul de alergare, în zona pieptului/abdomenului pe partea din fata, astfel incat sa fie vizibile. Fiecare participant va trebui sa respecte intocmai regulamentul cursei, incluzând regulile de fair-play, traseul cursei (sa treaca prin punctele de control), regulile privind aruncarea gunoaielor, precum și indicatiile persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea cursei (comisarilor de cursa, personalului medical, de securitate, paza contra incendiilor). Daca participantul nu respecta cele mentionate, orice persoana implicata în organizarea și desfășurarea cursei il poate descalifica.
Concurentii trebuie sa-si dozeze efortul în conformitate cu starea proprie de sanatate și pregatirea lor fizica la momentul cursei. In cazul în care se afla în dificultate (hipo/hiper tensiune, ameteala, deshidratare, orice stare de rau) sau vede un alt alergator aflat în dificultate, orice participant va cere de îndata ajutor doar autoritatilor sau persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea cursei.

4.6. Start și limite de timp Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc la ora 9:30, iar startul la cele 3 curse va avea loc, dupa cum urmeaza:

Denumire cursa
Ora de start Timp limita Loc start/finish
Cursa 4 km 10:40 1h – sosire 11:40 Primaria Maciuca, judet Valcea
Cursa 12 km 10:30 2 h si 30 min – sosire 13:00 Primaria Maciuca, judet Valcea
Cursa 20 km 10:30 3 h  – sosire 13:30 Primaria Maciuca, judet Valcea4.7. Stabilirea rezultatelor
La trecerea liniei de sosire se va cronometra electronic timpul în care fiecare participant va reuşi sa parcurga întregul traseul. “Clasamentul oficial” este alcatuit pe baza “timpului oficial” inregistrat pentru fiecare alergator. “Timpul oficial” se masoara din momentul startului oficial (timp 0h00m00s) pana în momentul trecerii liniei de sosire.

Nu se vor intocmi clasamente open pentru fiecare cursa - vor avea loc urmatoarele premieri:

Denumire cursa Feminin Masculin
4 km 18 - 34 ani
35 - 49 ani
peste 50 ani
18 - 34 ani
35 - 49 ani
peste 50 ani
12 km 18 - 34 ani
35 - 49 ani
peste 50 ani
18 - 34 ani
35 - 49 ani
peste 50 ani
20 km 18 - 34 ani
35 - 49 ani
peste 50 ani
18 - 34 ani
35 - 49 ani
peste 50 ani


4.8. Modificarea înscrierii Modificarea unei înregistrări (schimbarea de persoane, trecerea de la o proba la alta) este posibila pana pe data de 22.10.2019 printr-o cerere trimisa pe adresele oficiale din pagina de contact. Va fi permisa o singura modificare pentru fiecare participant.

4.9. Arbitrii de traseu In diferite puncte ale traseului de alergare vor fi amplasaţi arbitri de traseu ce vor purta semne distinctive. Ei vor supraveghea respectarea traseului de către participanti și vor înregistra trecerile concurenților prin punctele respective. La sfârșitul cursei, aceste date vor fi cumulate și se va verifica numărul de treceri ale fiecărui concurent prin punctele de verificare. Dacă unul dintre concurenţi nu a cumulat numărul total de treceri prin toate punctele de control, atunci concurentul respectiv va fi descalificat.
Dacă un arbitru de cursa va observa o tentativa de “tăiere” (scurtare sau abatere) a traseului, concurentul respectiv va fi descalificat. De asemenea, arbitrii de traseu dau indicații ce țin de traseu, regulament sau situații de urgenta. Cursele vor beneficia și de prezenta unor arbitri mobili care se vor deplasa cu biciclete.

4.10. Voluntarii Cursele vor beneficia de asistenta mai multor voluntari instruiți care vor oferi participanților următoarele:
• servicii la punctele de alimentare / hidratare • ajutor la nevoie • indrumare pe traseu • interventie în caz de nevoie • preventie • asigurarea comunicării în caz de urgență

SECŢIUNEA 5. TITLURI și PREMII
Ocupantii locurilor 1, 2 și 3 de la fiecare cursa (traseu) si grupa de varsta vor primi medalii si premii din partea partenerilor competitiei. La sosire, toţi participanţii vor primi medalii de finisher si cate un pahar de vin, iar ulterior vor putea descarca de pe website-ul competiției diplome electronice de participare. Premiile acordate vor consta în produse/servicii oferite de partenerii evenimentului.
Premiile ce nu sunt ridicate la festivitatea de premiere nu mai pot fi revendicate ulterior și nici nu pot fi trimise prin posta sau curier.

SECTIUNEA 6. FAIR-PLAY
Alergatorii vor avea o atitudine fair-play și vor respecta urmatoarele reguli:
• vor folosi un limbaj și gesturi decente
• vor manifesta respect fata de alergatori, voluntari, organizatori și public
• vor alerga pe partea dreapta a sensului de alergare
Nerespectarea celor de mai sus atrage descalificarea din competiție.

SECTIUNEA 7. Condiții ADMINISTRATIVE
7.1. Organizare Organizarea evenimentului revine partenerilor asa cum sunt ei mentionati in preambulul prezentului regulament (Primaria Comunei Maciuca, judet Valcea, Asociatia Green Evolution, Grupul de Actiune Locala Tinutul Vinului si Camera de Comert si Industrie Valcea). Pe durata desfășurării concursului, participanții nu pot părăsi traseul de alergare și nici nu il pot schimba, prin scurtare sau alegerea de trasee alternative, respectând și culoarul de delimitare trasat de către organizatori și marcat cu banda. Participanţii care renunţa la cursa pe parcursul alergarii sunt rugați sa se prezinte în zona Start/Sosire pentru a anunţa organizatorii despre acest abandon.

7.2. Puncte de hidratare / alimentare Pe timpul desfășurării curselor vor exista mai multe puncte de hidratare, in functie de distanta cursei. La aceste puncte de hidratare, alergatorii vor gasi: apă plată, fructe, biscuiți/ciocolata/glucoza si vin. Participantii sunt rugati sa arunce sticlele si paharele de plastic in zonele apropiate punctelor de hidratare pentru a inlesni procesul de curatenie.

7.3. Toalete Toaletele sunt plasate în zona de START/SOSIRE și în anumite puncte ale traseului.

7.4. Siguranta competiției Participantii beneficiaza de asistenta medicala in timpul intrecerii. Alegand sa participe la una din cursele competitiei, participantii isi asuma intreaga raspundere pentru starea lor de sanatate. Prin prezentul regulament, organizatorii competitiei le aduc la cunostiinta participantilor inscrisi necesitatea efectuarii de catre acestia a unui control medical periodic si a unuia inainte de a participa la competitie, riscul neefectuarii acestor controale medicale revenindu-le in totalitate. Traseul de alergare va fi marcat prin sageti vopsite pe asflat sau alte mijloace. Cursele se vor desfasura pe asfalt. Participantii trebuie sa acorde toata atentia pentru a evita accidentarile si expunerea la orice risc de orice fel.
Evenimentul va beneficia de:
• 1 ambulanta cu cadre medicale specializate (în apropierea zonei START/SOSIRE)
• jandarmi si/sau poliție locală
• voluntari – pe tot traseul, în special în zonele cheie și în punctele de hidratare, vor fi voluntari instruiți îmbrăcați cu echipament distinctiv


7.5. Susținători
Eventualii susținători ai participanților (membri de familie, prieteni) pot rămâne în vecinătatea traseului, dar în afara rutei de alergare.

7.6. Dispozitii finale

În conformitate cu legislația în vigoare, Organizatorii vor face publice numele câștigătorilor și premiile acordate în cadrul acestei Competiții. Lista câștigătorilor va fi publicata după data de 31 octombrie 2019 pe site-ul www.VINlaalergat.ro
Cu scopul de a promova aceasta competitive, organizatorii isi rezerva dreptul de a folosi fotografii, imagini video din timpul cursei, a conferintei, daca va avea loc o astfel de conferinta. Prin actul de inscriere, fiecare participant, membru partener, organizator, voluntar accepta si isi da acordul pentru folosirea imaginilor din timpul evenimentului.
Organizatorii se obliga sa respecte prevederile Regulamentului (UE) 679 din 27.04016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. Pentru detalii, accesați pagina: www.VINlaalergat.ro
Concurenților le este interzisă aruncarea oricăror resturi sau gunoaie în zona de desfășurare a competiției, sub sancțiunea descalificării din competiție. Aceștia vor putea folosi fie coșurile de gunoi amplasate în parc, fie sacii menajeri puși la dispoziție de către organizatori în zona de start/sosire. Organizatorii vor asigura la terminarea evenimentului eliminarea deșeurilor și depunerea acestora în containerele aflate în zona parcului.
Organizatorii își rezerva dreptul de a modifica prezentul Regulament pana la data începerii competiției cu obligativitatea anunțării modificărilor intervenite pe site și la locul de desfășurare a competiției.
Pentru a contacta organizatorii, trimiteți email către: contact@vinlaalergat.ro
Va dorim o cursa placuta si multa, multa distractie!